28.06.2014 r. Kłomnice - Kłomnickie Spotkania Artystyczne i Kulinarne.
Ze względu na interesujący zakres tematyczny warsztatów zaproponowany przez Waldemara Załuskiego,
chętnych do wzięcia udziału w warsztatach było dużo. Niestety zakwalifikowane zostały tylko cztery, trzy osobowe zespoły.
Praca tych grup polegała na przygotowaniu przystawki i dania głównego w których głównym składnikiem lub dodatkiem było jajko kurze lub przepiórcze.
Za pośrednictwem prowadzącego warsztaty tj. Waldemara Załuskiego, który ułożył i poprowadził cały program, prace nad potrawami trwały od maja 2014 r. W tym czasie omówione zostały techniki obróbki kulinarnej, wykorzystane przy tworzeniu potraw, dobór prawidłowych składników oraz sposób serwowania dania. Zespoły podczas finału zaskoczyły publiczność jak i głównego organizatora kreatywnością prezentowanych potraw.
Jury oceniające w osobach reprezentujących środowisko gminne jak i gastronomiczne okręgu Częstochowy bardzo wysoko oceniło sposób
przygotowania i poprowadzenia warsztatów jak i finałowe potrawy przygotowane na " żywo" podczas imprezy.